De boerderij

De Boerderij

In het Brabantse Wintelre bevindt zich ons familiebedrijf. "De Vennekuus" bestaat onder andere uit een biologische varkenshouderij met gemiddeld 55 zeugen, een heleboel kleine biggetjes en vleesvarkens. Daarnaast hebben we allerlei hobbydieren rondlopen en beschikken wij over eigen (moes)tuin(en), waar allerlei moois bloeit en groeit.

Biologische varkenshouderij 

In het jaar 2022 hebben we de overstap gemaakt van een traditionele varkenshouderij naar een biologische varkenshouderij. Het was een hele omschakeling, maar het biologisch boeren bevalt ons tot op heden uitstekend en het past goed bij ons en bij onze zorgboerderij.

De varkens hebben de ruimte, kunnen zich uitleven in de buitenlucht en nemen met regelmaat een duik in de modderpoel. Het zien dat de varkens hiervan genieten, geeft ons veel voldoening. De deelnemers die willen, kunnen de boer helpen met het voeren van de varkens en het uitmesten van de verblijven. Uiteraard is er ook de mogelijkheid de pasgeboren biggetjes te knuffelen. Nieuw leven is immers mooi.

20230602_185935
20230602_185135
20230602_185727
20230602_184114

Hobbydieren

Naast de varkens wonen er nog allerlei andere hobbydieren op "de Vennekuus". Op de boerderij hebben we verschillende weides met: minipaarden, geiten, koeien, vissen, honden, herten, kippen, een ezel en een pony. Zij worden graag verzorgd en (sommige) geknuffeld door onze hulpboeren.

Even voorstellen... 

JENNY

Hallo ik ben Jenny de ezel. Ik vorm het ontvangstcomit√© van "de Vennekuus". Kom je langs, dan begroet ik je met mijn gebalk. Voel je je even niet zo lekker, ik sta altijd klaar voor een knuffel. 

SMARTIES

Hallo ik ben Smarties, geboren en getogen op "de Vennekuus". Ik vind jullie allemaal erg interessant, maar ik vind veel dingen ook nog spannend. Daarom blijf ik wel bij mijn mama in de buurt. Als jullie rustig onze wei inlopen, durf ik soms al wel een knuffel te geven.

MANNY

Hallo, ik ben Manny. Ik woon al een hele tijd op "de Vennekuus", waar ik mijn vaste verzorgster heb. Echter zeg ik tegen een keer extra borstelen geen nee. En voor degene die durven; ik maak graag samen een ritje door de wei. 

JOHNNY

Hallo ik ben Johnny. Net als Tess word ik graag geborsteld door de hulpboer(inn)en. Ik vind het altijd gezellig als er iemand langs komt. Zodra je onze wei instapt, kom ik meteen hallo zeggen. 

TESS

Hallo ik ben Tess. Ik ben trotse mama van Smarties.

Ik vind het heerlijk om geborsteld te worden of om een stukje te wandelen met de kinderen. Ik heb daarnaast mooie lange manen om te kammen of om vlechtjes in te maken.

SAMMY

Hallo ik ben Sammy de geit. Toen ik nog een heel klein geitje was, heb ik bij de boer en boerin in huis gewoond. Zij hielpen mijn mama om voor mij te zorgen. Dat hebben ze goed gedaan, want ik ben nu een grote sterke geit geworden. Ik ben dan ook niet bang voor mensen en ik wordt graag geaaid en geknuffeld. 


De moestuin


Op onze zorgboerderij kweken we diverse soorten groenten en fruit. Graag laten we de kinderen op een leuke wijze kennismaken met het proces in en rondom de moestuin. Op deze manier hopen we bij te dragen aan een stukje bewustwording van de natuur. Waar komen de groenten uit de supermarkt nu precies vandaan? Hoe groeit een zaadje uit tot een plant? Welke seizoenen zijn er?
Werkzaamheden die bij de moestuin komen kijken zijn onder andere; zaaien, planten, onderhouden en oogsten. De producten worden vervolgens in eigen keuken bereid of verwerkt met behulp van de hulpboer(inn)en die dit leuk vinden.